Pokud vás zajímá, jaká je současná situace s počítačovou bezpečností tentokrát u malých a středních firem, tak v ČR ani v Evropě bohužel mnoho informací nenajdete. Protože však tradičně nejvíce dat je ze Severní Ameriky, zajímavé aktuální údaje najdete například v průzkumu pojišťovny Nationwide. Počítačoví zločinci jsou stále důmyslnější. Zaměřují se navíc na snadné cíle, jako jsou malé a střední podniky. Ty totiž na svou ochranu nemají dostatečné finance ani potřebné lidi. Podle tohoto šetření většina majitelů malých podniků (78 %) nemá dosud žádný plán, jak reagovat na kybernetický útok. A to i přes to, že více než polovina (54 %) firem obětí nejméně jednoho typu kybernetického útoku byla.

Asi 60 procent z firem, které se s kybernetickým útokem již setkaly, se z následků zotavovalo déle než jeden měsíc. Naproti tomu ty společnosti, které se dosud s kybernetickým útokem nesetkaly, a je jich více než polovina (57 %), se domnívá, že jejich společnost by mohla obnovit běžný provoz už během jednoho měsíce.

Small-business-cyber-infographic-2016-v2
Podle průzkumu také 45 % majitelů malých firem, které nemají žádný plán odezvy na kybernetický útok, uvedlo, že nepředpokládají  významné ovlivnění chodu jejich společnosti nějakým kybernetickým útokem. V loňském roce to bylo 40 %.

Na druhou stranu se ale většina firem (68 %) nějakého počítačového útoku s dopadem na jejich business obává. Tyto závěry vyplývají z celostátního amerického online průzkumu Small Business indicator, který letos koncem léta provedla pojišťovna Nationwide mezi 502 amerických majitelů malých firem s méně než 300 zaměstnanci.

Průzkum zjistil, že 54 % firem bylo obětí nejméně jednoho z následujících druhů útoků:

  1. Počítačový virus (37 %)
  2. Phishing (20 %)
  3. Trojský kůň (15 %)
  4. Hacking (11 %)
  5. Neoprávněný přístup k informacím o zákaznících (7 %)
  6. Neoprávněný přístup k informacím o společnostech (7 %)
  7. Problémy způsobené neaktualizovaným softwarem (6 %)
  8. Únik dat (6 %)
  9. Ransomware (4 %)

Touto studií chtěla pojišťovna Nationwide zvýšit povědomí o trendech počítavého ohrožení v rámci Národního měsíce zvyšování povědomí o počítačové bezpečnosti (National Cyber Security Awareness Month).

Více o výzkumu najdete zde:
https://inthenation.nationwide.com/news/cyber-security-month-2016-survey/

Petr Moláček Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.