Náš svět obchodu a bezpečnost, jak je doposud známe, se zásadně mění, tak jak se mění globální kybernetický prostor. Dramaticky narůstají kybernetické útoky na organizace, na firmy a na jejich klíčové členy. Připravovaná legislativa se zpřísňuje, povinná hlášení o narušení bezpečnosti a únicích osobních dat klientů se brzy rozšíří v podstatě na všechny firmy a organizace.  Nové vysoké pokuty za porušení nařízení o ochraně privátních dat mohou pro firmu znamenat konec businessu.

Odpovědnost za IT bezpečnost firem, firemních dokumentů a dat klientů se přesouvá z firmy na osobu jednatele. A i když je firma špičkově technologicky zabezpečena, stále je ve hře lidský faktor nebo prostá náhoda, která může způsobit nedozírné škody.

Pojištění kybernetických rizik je novou možností, jak zajistit kontinuitu podnikání a preventivně zvýšit ochranu firemního businessu a dat klientů.

Těmito tématy a otázkami se zabývala první odborná konference v České republice na téma pojištění kybernetických rizik - CYBERSPACE RISK, která se konala 23. 3. 2016  v PRAGUE MARRIOTT HOTEL v Praze.  Akci pořádala společnost  MARSH s.r.o. spolu s Principal engineering s.r.o.

Agendu konference najdete ZDE 

Na konferenci se vedle zkušeností ze zahraničí diskutovaly i praktické právní otázky, které musí firmy v souvislosti se současnými i s blížícími se zákony řešit.  Účastníci byly seznámeni se současnou kybernetickou ochranou státu a s požadavky na ochranu státních a soukromých podniků. Rovněž se diskutovalo o roli a úrovni krizové komunikace, která by měla v případě incidentu proběhnout.  Účastníkům byly také předvedeny praktické ukázky kybernetických útoků a ochrany.

O zkušenosti se podělili domácí a zahraniční odborníci s bohatými praktickými zkušenostmi:

  • Praktické zkušenosti z UK – Nilay Ozden, MARSH UK
  • Kybernetická bezpečnost a úloha státu – ing. Vladimír Rohel, NKCB ČR
  • Na co už IT security nestačí – Martin May, Principal engineering
  • Business, právo, IT – Tomas Schollaert, právní kancelář Pierstone
  • Jak funguje cyber pojištění -  Marko Antič, AIG Czech Republic
  • Cyber rizika a zodpovědnost  -  JUDr. Kateřina Poláčková, MARSH
  • Důležitá role krizové komunikace – Ivo Minařík, AC&C Public Relations
  • Útok v přímém přenosu – CyberCyberGym Europe

Další klíčová témata, o kterých  hovořilo:

  • Vliv nové legislativy na náležitosti kybernetické ochrany
  • Odpovědnost vedení společností za Cyber Security
  • Cyber Security státu, požadavky na organizace a firmy
  • Současné a budoucí IT trendy a jejich rizika
  • Krizová komunikace při kybernetickém útoku

Seznam prezentací představených na konferenci (ke stažení):

Tisková zpráva k konferenci:

Chtěli byste znát další podrobnosti?  Napište nám na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Představení přednášejících

 Palyza
Jiří Palyza
zastává pozici výkonného ředitele v organizaci Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI). Je absolventem FEL ČVUT, oboru Technická kybernetika. Kromě podpory a zajištění denního chodu organizace se také podílí na tvorbě obsahu jejich webových prezentací a dalším online i vzdělávacím aktivitám. Palyza pracuje pro NCBI od roku 2010, nicméně s centrem bezpečnějšího internetu spolupracoval již dříve především v oblasti realizace některých z jeho osvětových kampaní. V souvislosti s jeho technickým vzděláním se jeho zájem často obracel směrem k problematice online a kybernetické bezpečnosti.
 

mencik
Luděk Menčík
Luděk Menčík působí ve společnosti MARSH jako pozici Head of Placement pro region Rakousko, střední a východní Evropa. V roce 1992 byl zakládajícím členem MARSH, s.r.o., společnosti poskytující specializované služby v oblasti zprostředkování pojištění a řízení rizik. Do roku 1999 zde působil na pozici obchodního ředitele. Mezi lety 1999 a 2009 zastával vedoucí funkce ve společnosti AIG pojišťovna a.s., nejprve jako obchodní ředitel, poté od roku 2001 jako generální ředitel. Od roku 2009 do současnosti působí jako generální ředitel MARSH, s.r.o. Vystudoval VŠE v Praze, fakultu řízení.

nilayOzdenNilay Ozden
Nilay Ozden works as Managing Director - Continental Europe, MARSH UK. Responsibility areas include Financing institutions, Management Liability and IPOs, Profesional Indemnity and Cyber.
Nilay started her career at banking. After completion of her MBA, she worked at Marsh in Istambul as a Senior Client Executive. In 2004, she transferred to London and during this time, she had significant experience advising major multinational clients on their financial lines exposures, mainly FTSE 100 corporations in the UK and large corporations in Europe.
In  2011, she assumed the responsibility of Placement and Business Development for FINPRO across CEMEA region. As of Dec 2013 she is teh FINPRO Practice Leader for Continental Europe. 

Rohel
Vladimír Rohel
Vladimír Rohel je ředitelem Národního centra kybernetické bezpečnosti. Vystudoval na Pedagogické fakultě UK zaměření matematika-chemie. Pracoval jako správce sítí na Ministerstvu obrany, poté stavěl české vojenské sítě v NATO a ÚNVP v SHAPE.
V roce 2008 se stal ICT ředitelem NBÚ a nakonec ředitelem NCKB.
V této funkci se aktivně zasazuje o koordinaci spolupráce na národní i mezinárodní úrovni s cílem eliminovat a řešit kybernetické incidenty a posilovat úroveň kybernetické bezpečnosti ve státním a soukromém sektoru.

schollaert1Tomas Schollaert
Tomáš se těší reputaci předního právníka v oblasti technologie se sídlem v Bruselu a Praze. V průběhu posledních 15 let radil Tomáš klientům z oblasti technologie, médií a telekomunikací ve více než 25 zemích světa. Jeho praxe zahrnuje přeshraniční transakce v oblasti fúzí a akvizic v odvětví IT.
Dále činnost v kapitolách telekomunikační regulace, hospodářské soutěže a soudních sporů. Zastupuje klienty před Evropskou komisí, EU soudními dvory a na národní úrovni. Je členem Bruselské advokátní komory, České advokátní komory a učí soutěž a telekomunikační právo na univerzitě v Lovani.

mayMartin May
Martin více než 20 let úspěšně propojuje IT inovace s potřebami businessu. Během své praxe získal rozsáhlé zkušenosti s řízením vývoje a dodávek komplexních SW projektů v českém i zahraničním prostředí.  Znalosti  z bankovního sektoru, které získal během svého působení v GE Money Bank a na projektech pro společnost Home Credit, využívá při poskytování vysoce specializovaných konzultací celému segmentu poskytovatelů finančních služeb. V oblasti kybernetické bezpečnosti zastřešuje spolupráci Principalu s dalšími technologickými partnery. Vystudoval ČVUT FEL a je držitelem certifikátu Six Sigma - Master Black Belt. Ve společnosti Principal zastává pozici Business development manager.

MinarikIvo Minařík
Působí jako Senior konzultant v PR agentuře AC&C. Původní profesí je IT novinář, pracoval mj. jako redaktor a šéfredaktor měsíčníku Softwarové noviny/Click!
V public relations působí od roku 2006. Mezi jeho klienty patří především firmy z oblasti IT a telekomunikací, zabývá se také sociálními médii a všeobecně monitoringem médií. Jeho specializací je účinný copywriting. Od roku 2006 přednáší public relations na Czech Management Institute. Vystudoval MFF UK v Praze.

Marko-Antič2Marko Antič
Působí jako Head of Financial Lines, ve společnosti AIG Czech Republic. Zaměřuje se na D&O, Professional indemnity, Cyber risk insurance a Crime/Fraud.

Vystudoval práva na Palackého univerzitě v Olomouci.


KpolackovaKateřina Poláčková
Po absolvovování Právnické fakulty na Universitě Karlově v Praze a ročním působení ve státní správě odstartovala v roce 1990 její praxe v pojišťovnictví. Od roku 1992 je zaměstnána u společnosti MARSH, s.r.o., která je mezinárodním makléřem v oblasti pojištění. Kateřina Poláčková má přímé zkušenosti s německým zajistným trhem - zajišťovna v Aachenu. Absolvovala řadu mezinárodních interních školení v rámci společnosti Marsh & Mc Lennan Companies. Od roku 2001 se Kateřina Poláčková specializuje na pojištění finančních a profesních rizik a již několik let vede tým pro zprostředkování těchto pojištění. JUDr. Kateřina Poláčková má velké zkušenosti s praktickým servisováním klientů v průběhu správy pojištění, likvidací pojistných událostí a má rozsáhlé znalosti českého a zahraničního pojistného trhu ve spojení s dobrou znalostí legislativy zejména z oblasti pojišťovnictví.

kypusLukáš Kypus
Dosavadní praktické zkušenosti získal Lukáš Kypus během 16 letého působení v různých technických pozicích, především v telekomunikacích, bankovnictví a retailu. Na denní bázi řeší bezpečnostní incidenty, technické problémy, instalace a konfigurace provozních systémů, analýzy rizik a jejich zmírňování. Zodpovídá dále za zajišťování dodávek, návrhy architektury systémů a konzultace. Řídí operační týmy a zajišťuje výcvik odborníků včetně vysokoškolských přednášek nebo školení pro klienty. V uplynulých čtyřech letech se intenzivně zaměřil na problematiku informační bezpečnosti. Ve společnosti CyberGym Europe řídí výcvikové středisko.

Představení pořadatelů

104108_logo_MARSH_horizontal_4c
MARSH, s.r.o.
Marsh, přední mezinárodní pojišťovací makléř a poradce v řízení rizik vytváří a poskytuje svým klientům moderní řešení, která jim umožňují chránit jejich budoucnost a dosahovat úspěchu. Přes 27.000 zaměstnanců Marsh nabízí své služby a zkušenosti ve více než 100 zemích světa. Marsh je součástí Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), přední mezinárodní společnosti s 54,000 zaměstnanci po celém světě a ročními příjmy přesahujícími 12 miliard dolarů.

Principal_ne_small_small
Principal engineering s.r.o. 
Společnost Principal engineering je od roku 2003 prověřeným dodavatelem business IT konzultací, služeb a produktů v oblastech financí, telekomunikací, státní správy, utilit a průmyslu. Firma se zaměřuje na to, aby naše služby rozvíjely zákazníkům business, zvyšovaly jejich efektivitu a přinášely inovace. n Od roku 2011 společnost  narostla o více než 650% díky intenzivnímu obchodnímu úsilí, výchově specialistů a investicím do vlastních řešení a postupů. Principal se zařadil mezi přední IT firmy na českém trhu a stal se dodavateli významných firem s důrazem na inovace a efektivitu. Ve svých službách se zaměřuje především na banky a telekomunikace.