Valná většina managerů v businessu připouští, že jejich společnosti a organizace trpí úniky dat a narušením bezpečnosti.  Podle výzkumu nadnárodní společnosti NTT Com Security, která se zabývá kybernetickou bezpečností a risk managementem, náklady na likvidaci security průniku mohou firmu přijít až na 1 milion dolarů.

Průzkum k náhledu ZDE: https://www.nttcomsecurity.com/en/landingpages/risk-value-2016/ )

V rámci průzkumu 54 % dotázaných potvrdilo informaci, že bezpečnost informací je pro ně životně důležitá. 18 % zúčastněných souhlasilo, že slabá bezpečnost je největším rizikem pro jejich firmy a 65 % předpovědělo, že jejich společností utrpí v nejbližší době ztráty v důsledku úniků dat nebo narušením bezpečnosti. Respondenti odhadovali, že odstraňování následků napadení nebo úniků dat může trvat až devět týdnů a může stát průměrně 910 tis USD. Do výše finančních ztrát bylo rovněž započítáno poškození reputace, „eroze“ značky a obchodní ztráty.

Manažeři firem odhadovali v rámci výzkumu, že z celkové částky nákladů na likvidaci mohou až 19 % dosáhnout platby právníkům, 18 % náhrady zákazníkům, 15 % na náhrady třetím stranám a 15 % za další náklady na pokuty, certifikace a další.

Samotný výzkum, který se dotazoval 1000 (ne IT)managerů z firem a organizací v USA a v Evropě (Velká Británie, Německo, Francie,  Švědsko, Norsko nebo Švýcarsko) ukázal na reálně rostoucí kybernetické riziko.

Podle zprávy z výzkumu, téměř všichni respondenti potvrdili, že v případě bezpečnostního incidentu jejich firmy pocítí interní i externí dopady. Nejčastějšími následky jsou ztráta důvěry zákazníků (69 %) a poškození reputace (60 %). Další třetina by v případě incidentu očekávala následný tlak na svoji rezignaci nebo rezignaci dalších seniorních kolegů.

nttcomsecurity-022016-2

Zpráva také ukázala, že 41 % dotazovaných firem a organizací mělo nějakou pojistkou kryté finanční dopady na firmu po ztrátě dat nebo bezpečnostním narušení. Na druhou stranu 12 % společností nebylo pojištěno na tato rizika.

Dále 35 % respondentů uvedlo, že již mají speciální pojistku na kybernetická rizika a 27 % má již jednu pojistku v procesu získání. 52 % dotázaných si myslí, že mají dobře nastaveny firemní bezpečnostní politiky a 27% je v procesu zavádění dostatečných politik.

Další výsledky průzkumu říkají:

Jen asi jeden z pěti (22%) respondentů uvedl, že všechna data jejich organizace jsou zcela bezpečná.

Údaje o spotřebitelích (57%) a obchodní údaje (55%) o zákaznících jsou typy dat, které respondenti nejčastěji uvádějí, že je jejich organizace musí chránit

Tři z deseti (30%) respondentů uvádí, že se v jejich firmě více vynakládá v oblasti lidských zdrojů (HR) než do informační bezpečnosti.

Téměř všichni respondenti uvádějí, že by nastaly externí (98%) a vnitřní (98%) finanční dopady, pokud v jejich organizaci došlo ke krádeži informací nebo k narušení bezpečnosti.

Petr Moláček, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.