Četnosti a rozsah kybernetických útoků se zvětšují se stupňující se intenzitou.  Kybernetické útoky přitom představují rostoucí riziko jak pro firmy ale také pro národní bezpečnost států. Analýza profilů kybernetických incidentů evidovaných v roce 2014 ukázala rozšiřující se spektrum ohrožení od napadení POS (Point Of Sales) aplikací a průniků do zákaznických účtů až po cílené útoky DDoS a znefunkčnění sítí společností a organizací. 

Stále více pojištěnců tedy hledá ochranu svých financi a aktivit prostřednictvím cyber pojištění. Chtějí tak krýt své finanční ztráty například kvůli hrozícím únikům dat, ztrátám pověsti nebo dalším výpadkům v businessu způsobených reálným kybernetickým ohrožením.

Společnosti Marsh, která je vedoucím globálním brokerem v oblasti pojištění a risk managementu, vykázala v roce 2014 u klientů z USA nárůst samostatně prodaných cyber pojištění o více než 32%. Tématu se detailně věnuje firemní report Benchmarking Trends z dubna 2015, který se nazývá “Jak se šíří znepokojení z kybernetického ohrožení, nákupy cyber pojistek stoupají”. Report uvádí, že v USA zvýšil Marsh podíl klientů, již pojištěných na profesní odpovědnost a kteří si rozšířili pojistku o cyber pojištění, na 16 %.

Největší přírůstky cyber pojištění byly v loni realizovány v segmentech zdravotnictví (50 %) a vzdělávání (32 %). Následovalo pohostinství a gaming, kde narostlo cyber pojištění o 26 % a dale služby s 22 %. V segmentu energií a utilit narostl počet klientů, kteří si zajistili cyber pojistky, celkově o 47 %.

Důvody pro pořízení kybernetického pojištění jsou podle Marsh pestré. Od ochrany pověsti společnosti ke zmírnění potenciálních ztrát příjmů kvůli přerušení provozu. Pojistitelé reagovali na tuto výzvu tím, že nabídlií v roce 2014 širší kybernetické pojištění, včetně pojistného krytí pro přerušení dodávek a zásobování, ublížení na zdraví nebo škod na majetku.

Společnosti s příjmy přesahujícími 1 miliardu, navýšili v loňském roce své pojistné limity pro cyber události o 22 procent. V celkových příjmech společnosti Marsh je to 34,1 mil $ v roce 2014 oproti 27,8 mil $ v roce 2013.  Tyto společnosti působí v segmentech finance, utility, telekomunikace, média a technologické společnosti.

Petr Moláček, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.